Szurkolók vagy szerelők?

Annak idején a szüleinknek is fontos volt, hogy sportoljunk az iskola mellett. Így hát én is, és a testvéreim is arra törekedtünk, hogy a kicsiknek legyen egy-egy olyan különórájuk, ahol nagy szerepet játszik a mozgás. A családban eleinte többnyire fiúgyerekek születtek, akiknek nem meglepő módon mindig a foci lett a kedvencük. Ezért azt hiszem érthető, hogy amikor bátyám kislánya iskolás lett, mindenki kíváncsian találgatta, milyen sportot fog választani. Balett? Gimnasztika? Esetleg úszás? Lovaglás?

Mindannyiunkat hatalmas meglepetésként ért, amikor megtudtuk, hogy egy cseppet sem “lányos” elfoglaltságra szavazott: amerikai futballozni kezdett. Elég hamar kiderült róla, hogy nagyon tehetséges benne, és edzői egyre gyakrabban vitték különböző iskolai bajnokságokra a csapattal. Egyik legfontosabb meccsére úgy terveztük, hogy az egész család elmegy neki szurkolni. Azonban a mérkőzés napján hirtelen, minden előjel nélkül elromlott nálunk a bojler. Kétségbeesve hívtam fel a bátyámat, hogy ki kell hívnunk a szerelőket, nem tudunk így elmenni szurkolni. Velem ellentétben a testvérem nagyon nyugodt maradt, és azt ajánlotta, menjünk át hozzájuk amíg nem oldódik meg a probléma. Szerelőt pedig ne hívjunk kapkodva: először gondoljuk át, honnan és kiket hívunk ki.

Hozzájuk érve mutatott egy weboldalt, a futesrendszerek.hu-t. Ezen számos lehetőséget ismerhettünk meg fűtéssel és melegvíz ellátással kapcsolatban, és még szerelőt/kivitelezőt is egyszerűen hívhattunk: elég volt kitölteni egy űrlapot, hogy a lakóhelyünkhöz legközelebbi cég keressen fel minket.

Bátyám elmondta, náluk is voltak problémák a fűtéssel, és a futesrendszerek.hu-nak hála, azóta sikerült felújítani, és az egyik legkorszerűbb fűtési technikával felszerelni a házukat. Nekünk is szimpatikusnak tűnt a weboldal, ezért olvasni kezdtük rajta a cikkeket. Nekem különösen tetszett, hogy a bejegyzésekben mindent megmagyaráztak, ráadásul nem szakmabeliek számára is érthető módon.

Megismerkedtünk az elektromos fűtés előnyeivel, és többféle fűtési technikával is. Azt is megtudtuk, hogy van lehetőség a teljes fűtés-és melegvízrendszer napelemekkel való üzemeltetésére. Ezzel egy idő után nagyon sok pénzt és energiát lehet megtakarítani, valamint nem utolsósorban meglehetősen környezetbarát is.

A napelemrendszerek mellett egy igen érdekes fűtési módszerről, az infrafűtésről is olvastunk. Nem tudtam, hogy az infravörös sugárzással lehet fűteni, azt pedig végképp nem, hogy teljesen ezen alapuló fűtésrendszerek is léteznek. Nagyon előnyös lehet, mivel többféleképpen variálható: lehet ez a fő fűtésrendszerünk, de kiegészítésként is alkalmazhatjuk. Szintén a változatosságnál maradva: lehet falfűtés, padlófűtés, vagy mennyezeti fűtés. A fogyasztása meglehetősen alacsony, az általa nyújtott hőérzet pedig magas, mivel a levegő helyett közvetlenül a tárgyakat melegíti.

Legjobban mégis a hőszivattyús bojler keltette fel az érdeklődésünket. Először az általánosságban a hőszivattyúkról szóló cikkeket böngésztük, és igyekeztünk minél többet megtudni erről a megoldásról. Felsorolták itt a hőszivattyúk lehetséges típusait az ezekhez tartozó előnyökkel együtt. Arról is láthattunk hasznos információkat, hogy melyik fajta kiépítéséhez milyen feltételek szükségesek és milyen esetekben melyiket érdemes választani. A hőszivattyú működését is ismertették. Ezek a szerkezetek külső hőenergiát képesek átcsoportosítani belső használatra, tehát fűtésre vagy vízmelegítésre. A költségekről külön bejegyzésben olvashattunk. A hőszivattyú rendszer kialakítása ugyan elég költséges, de bizonyos idő elteltével ez megtérül, és még takarékosabbak is lehetünk általa.

A hőszivattyús bojler lehetősége elsősorban azért nyerte el a tetszésünket, mert megújuló energiaforrást használ, emellett hatékonyan és olcsón melegíti fel a vizet. Az energiafogyasztása jóval kisebb, mint egy hagyományos bojleré, és működése kifejezetten megbízható. Olyan változata is létezik, amely a lakók vízhasználati szokásaihoz alkalmazkodik, képes megjegyezni azokat. Ezzel még több lehetőségünk nyílik a takarékos és környezetkímélő fogyasztás elérésére.

Örültem, hogy az azonnali telefonálás helyett inkább tájékozódtunk, és a szerelők helyett végül a szurkolókkal töltöttük el azt a napot. Később még meg fog térülni az az idő és energia, amit az új hőszivattyús bojler kivitelezésére szánunk. Addig pedig a bátyámék melegvizét használhatjuk, mivel – a gyerekek nagy örömére – meghívtak magukhoz a felújítás idejére.