Nagyon érdekelt mindig is a környezetvédelem is a sport mellett

Két nagy szenvedélyem van: a sportok és a környezetvédelem. A szüleim már kisgyerekként támogatták a hatalmas mozgásigényemet, ami máig sem hagyott alább. Többféle sportot is kipróbáltam: atlétikát, amerikai focit, teniszt, úszást, de végül a kézilabdánál kötöttem ki, most is ezt űzöm elsősorban. Mindig is érdekelt a természet, az energiaspórolás, az élőlények és úgy általában a Föld védelme. Általános iskolában is mindig nagyon élveztem, ha erről volt szó valamelyik órán, többnyire persze a környezetismereten, vagy többször is jártak nálunk vendégelőadók a környezetvédelem fontosságáról beszélni és tippeket bemutatni. Minden évben rendezett az iskola egy természetvédelmi napot, ahol ezzel a témával kapcsolatos előadásokat hallgattunk, játékos feladatokat végeztünk el. Ez számomra mindig nagyon érdekes volt és szórakoztató. Nagyon fontos nekem, hogy a lehető legjobban védjem a Földünket, úgyhogy amennyi dolgot csak tudok, újrahasznosítok, kerülöm a műanyagot, kevés húst eszem, és még számos dologra odafigyelek.

Ezért is voltam nagyon boldog, amikor a szüleim közölték, hogy találtak egy állami napelem pályázatot, aminek keretein belül minimum 500.000, maximum 10.000.000 forintos összeggel támogatnak magyar magánszemélyeket, társasházakat és lakásszövetkezeteket. A napelem rendszer pályázat célja, hogy elősegítsék a magyar otthonok energiahatékonyságának fejlesztését a 105,2 millió forint keretösszegből. Ez egy 0%-os kamatozású hitel, ami nemcsak napelem rendszer pályázatként működik, mert az összeget lehet fordítani napkollektorok és hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre és nyílászárók cseréjére. Ha az elektronikai eszközeink energiaellátására napelemet használunk, azzal megkíméljük a klímát sok fölösleges káros anyag felszabadulásától. A pénztárcánkkal is nagyon jót teszünk a napelemek használatával: a befektetés 8-10 éven belül megtérül, mivel a villanyszámlánk kinullázódik a segítségével. A napelemek több áramot is megtermelnek, mint amennyit fel fogunk használni, úgyhogy a maradék a hálózatra töltődik és a szolgáltató fizet érte.

A szüleim megpályázták ezt a támogatást, amihez szükség volt két feltétel teljesítésére: 10% saját erőforrásra és arra, hogy a futamidő ne legyen több, mint 20 év. Nagy örömünkre el is nyerték a pályázatot. A napelempalyazatok.hu oldalon találtak rá, így ugyanezt az oldalt hívták segítségül a kivitelezésre is. Felvették a kapcsolatot a céggel, akik egyből nagyon segítőkészen álltak rendelkezésre. A kivitelezővel időpontot egyeztettek egy személyes helyszíni felmérésre, amire azért van szükség, hogy a saját szemével tudja felmérni a kivitelező és a villamos tervező, hogy alkalmas-e a tető a napelem rendszer telepítésére, valamint utána elbeszélgetnek a ház lakóival a fogyasztási szokásaikról. Ennek során derül ki, hogy mekkora napelem-rendszerre és milyen teljesítményű inverterre lesz majd szükség, hogy fedezze a háztartás energiaigényét. Arról is el kell beszélgetni, hogy a jövőben később tervezünk-e olyan lakásfelújítást vagy olyan eszközt beszerezni, ami befolyásolja, többnyire megnöveli az épület energiafelhasználását, például új hűtő vagy klíma beszerzése. Előre kell gondolkodni, mert később nagyon nehéz lesz bővíteni a napelem-rendszert, kicserélni az invertert.

A mi szakembereink nagyon precízek voltak és az első perctől látszott, hogy mennyire tapasztaltak és megbízhatóan dolgoztak. Így semmi kétségünk nem volt afelől, hogy jól döntöttünk, hogy őket választottuk a kivitelezéshez. A napelemek már ott sorakoznak a tetőn, már várjuk az első nulla forint összegű villanyszámlát.