Az álmok megvalósulásához a nyelvtanfolyam a kulcs

Barátnőm fia kiváló amerikai futball játékos. Kisgyermek korában, nagy dilemmában voltak szülei, hogy vajon milyen sportra járassák gyermeküket. Valami különlegesebbre vágytak, mint a hagyományos európai foci, a kézilabda vagy a vízilabda, így esett az amerikai focira a választásuk. Szerencsére kisfiuk is egyből otthon érezte magát a pályán. Az évek során a kemény edzés mellett megerősödött, valamint a genetikai adottságok is hozzájárultak remek sportteljesítményeihez. Ami pedig a legfontosabb egy sportnál – tiszta szívből szerette, amit csinál így a korán kelés, nehéz edzések sem tántorították el.

Megmondom őszintén, mindig is csodáltam ezt az elkötelezettséget, amit e sport iránt mutatott. Viszont vissza is kapta a belefektetett energiát, ugyanis egy egyetem kínált neki sportösztöndíjat, méghozzá az Amerikai Egyesült Államokból. Nem kis elismerés az évek során teljesített eredményekért, ezért is volt egyértelmű számára, hogy ott folytatja tanulmányait.

Egy gond azonban megoldásra várt. Nyelvekből nem igazán jeleskedett, nem kötötte le igazán a figyelmét az iskolai órákon vett nyelvtan, nem lelte örömét a nyelvtanulás ezen módszereiben. Járt ugyan nyelvtanárokhoz is, de az angol tudása minimális szinten fejlődött csak. Ezt viszont most rövid időn belül kellett behoznia, ugyanis kiderült, hogy az ösztöndíjra csak akkor jogosult, ha erős középszinten kommunikál angolul. Aggodalommal terhelve keresett fel a barátnőm, hogy segítsek valakit, vagy valamilyen tanfolyamot találnom fia problémájára, mivel nagy kár lenne, ha a nyelvtudáson múlna kiutazásának lehetősége. Sajnos én sem ismertem senkit, azonban elkezdtem kutakodni az interneten, és ahogy mondani szokás, aki keres, az talál is. Persze nem volt egyszerű, hogy egy megfelelő programot találjak számára. A legtöbb tanfolyam ugyanazt az „iskolai módszert” alkalmazta diákjain, ami nagyon sokaknak nem válik be, többek között a mi ösztöndíjasunknak sem.

Az angol nyelvtanfolyam Budapest és a vidékiek számára is elérhető, ugyanis online nyelvtanulást is biztosítanak. Azonban esetünkben a budapesti angol nyelvtanfolyam játszott leginkább. Nem sok kellett ahhoz, hogy meggyőzzenek bennünket arról, hogy ez a megfelelő kurzus. Ismertetőjében is rátér arra, hogy nem a hagyományos módszereket használják, sokkal többet ügyelnek a figyelem lekötésére, élményalapú nyelvtréninget alkalmaznak, mindezt társasjátékokkal, kirándulásokkal, sőt még szabadulószobával megtűzdelve. Ezzel a pozitív kisugárzással már megnyerő volt a nyelviskola, azonban ehhez társultak még egyéb szimpatikus tulajdonságok. Egyrészt teljesen megfizethető árakat ajánlanak, és mindezt nem több, mint 10 személynek egy kurzuson, de akár négyen is lehetnek egy csoportban. Különböző nyelvi szintű csoportjaik vannak, de természetesen nem várják el, hogy mi döntsünk nyelvtudási szintünket illetően. Biztosítanak egy ingyenes szintfelmérő tesztet, hogy megtudjuk, melyik szintnek felelünk meg, melyik angol nyelvtanfolyamot ajánlják számunkra.

Az oldalukon is sok pozitív visszajelzés érkezett a barátságos környezetről, és a kapcsolatfelvétel után sem bizonyult ez másként. Szerintem egy nyelvkurzusnál egyébként is nagyon fontos a családias környezet, mivel magamból kiindulva az elején nehéz megszólalni, sokszor szégyenlősek vagyunk, és ezen a szigorú tekintetek nem segítenek.

Mint mondtam a kurzus nem okozott csalódást, barátnőm boldogan mesélte, hogy a kis ösztöndíjasa nagyon jól halad és közel már a cél – és ez valóban így volt. Tavasz végén megszerezte a szükséges nyelvtudást, így már csak a szüleitől való érzelmes búcsú maradt hátra.

Ezen tapasztalatokból kiindulva, kijelenthetem, hogy nem minden gyermeknek ugyanaz a tanítási módszer felel meg, és itt nem csak a nyelvtanulásra gondolok. Nem kell gyermekünket megdorgálni azért, mert nem úgy halad, mint a többiek, vagy gyengébb osztályzatokat ér el. Nem minden esetben a lustaság jele az. Javaslom, hogy mindenki próbáljon ki más alternatívákat, és hiszem azt, hogy valami úton-módon sikerrel is járnak.