Hazajött a sportember

arckrémNem éppen szokványos hobbim van, amerikai foci játékos vagyok. Ez az a játék, ahol olyan sokan vannak egy csapatban, hogy nem lehet őket megjegyezni, ahol látszólag cél nélkül kicsi a rakást játszanak, és amiért milliók rajonganak világszerte. Amerikában talán nagyobb népszerűségnek örvend, mint Európában a “mi” focink. Sokan nem tudják, de Magyarországon is van amerikai foci bajnokság, van válogatott, akik igen szép eredményeket érnek el. Sok rajongója van a sportágnak, aki hobbi szinten dobja, rúgja, hordja a labdát, mások a profik közé tartoznak.

Természetesen, aki nem dolgozik, nem hibázik alapon, aki nem sportol, az nem sérül, jómagam is számos kisebb- nagyobb baleseten túl vagyok már. Bár nem lehet kiküszöbölni a sérüléseket, lehet tenni ellene. Számos sportember használ bemelegítéshez sportkrémeket, amelyek javítják az izomműködést és csökkentik az izomsérülések kockázatát. Vannak azonban olyan, sérülésnek nem nevezhető problémák is, amelyek nagyon meg tudják keseríteni a sportember életét. Az amerikai foci ki van téve az időjárás viszontagságainak: nyári forróság, csípős szél, hideg, eső. Mindez kiszárítja a bőrt, ami nemcsak kellemetlen, de nem is esztétikus. Ezért használok hidratáló krémet és biztosan állathatom, az öltözőben legalább annyi arckrém lapul, mint protector.

Persze, a fogyasztói társadalom átkaként nehezen találtam rá a megfelelőre. Mivel sportolok, fontos számomra az egészség, rövid és hosszú távon is. Emiatt igyekszem természetes módon, adalékanyagoktól mentesen élni, értve ezalatt az étkezést, de akár a tisztálkodást is. A természetes arckrémek, mint például a tápláló lanolinos arckrém tökéletes választásnak bizonyultak. A természetes krémek nem tartalmaznak bőrre káros anyagokat. Ez egy bőrápolónál alapvető kellene, hogy legyen, a színes- szagos kozmetikumok azonban sok mesterséges adalékanyagot tartalmaznak. Az én arckrémem azonban megfelel az EU által meghatározott GMP-nek (Good Manufacturing Practice). Ami azonban még fontosabb, az egyes termékek hatóanyagai között csak a természet adta kincsek találhatóak meg, úgy, mint a levendula, a körömvirág, vagy a méz. A gyártók hosszú ideig kísérleteztek magukon, majd fókuszcsoportokon, amíg sikerült megalkotniuk minden igényt kielégítő termékeket. A natúr krémek és szappanok egyrészt nem tartalmaznak kemikáliákat, de sokkal intenzívebb hatást fejtenek ki, ápolják, táplálják a bőrt. Mindezek mellett olyan plusz előnyökkel rendelkeznek, amelyek könnyen megkedveltetik a vásárlókkal. Számomra kifejezetten fontos volt a gyors felszívódás, így akár edzés vagy meccs előtt is használhatom, hiszen a bemelegítés során beivódik a bőrbe és végig védi azt. Sokszor tapasztaltam azonban, hogy a natúr kozmetikumok, ahogy a bio élelmiszerek is, hihetetlenül túlárazottak. E termékekre ennek ellenére ez nem jellemző, az egész család használhatja őket, családbarát áron.

Mivel nekem az arcbőrömet veszi leginkább igénybe a sport, a lanolinos tápláló krém szinte mindig megtalálható az edzőtáskámban. Könnyen felvihető és szükség esetén a test bármely pontján használható, átfogó jellegű krém. Vitaminokban gazdag, így a különösen száraz, vagy problémás bőrfelületeket is hamar rendbe hozza. Egy kartörést követően hat hétig volt gipszben a kezem. A hat hét elteltével nem is a törött csont, hanem a bőr volt gyalázatos állapotban, az arckrém azonban két nap alatt újra élettel töltötte meg. Sőt, a trónörökös születésével ő is részesedést kért jóból: a pelenka által kidörzsölt bababőrrel is csodát tett.

Bár számomra a krém illata nem fontos, vagy még inkább: annak örülök, ha a krémeknek nincs is illatuk, ebben az esetben kivételt kellett tennem. A krém visszafogott levendula illattal bír, amelyet természetesen maga a levendula biztosít nem pedig valamilyen kémcső. Olyannyira halovány azonban ez az illat, hogy a krém mindkét nem számára bátran használható.

Miután ilyen jól kitapasztaltam az arckrémet, elkezdtem ismerkedni a többi termékkel is és közben kiderült, hogy édesanyám is erre a márkára esküszik: csak ő éppen a mosódiót használja nap, mint nap. Mivel a környezetvédelem (szerencsére) egyre nagyon hangsúlyt kap, nem maradhat ki a fejlesztésből a mosószerek alternatívája is, így az igazán környezettudatos fogyasztók nemcsak magukat, de a ruháikat is természetes módon ápolhatják.