Amerikai focimeccsen szóba került a fióktelep fogalma

A kisfiam iskolájában indítottak amerikai foci edzést az ő korosztályának. Már nagyon régóta szerette volna magát kipróbálni ebben a sportágban, aminek én nem nagyon örültem, megmondom őszintén. Szerintem az amerikai foci az egyik legdurvább sport, értelemszerűen egy anya nem szívesen látja a gyerekét a földön fekve, miközben többi fiú a földre teperi. De természetesen nem korlátoztam a saját félelmeim miatt, így bár kicsit szívva a fogamat, de elengedtem az edzésre, és minden meccsén ott is voltam. Annyi előnye mindenképp volt a sport nyilvánvaló pozitív hozamai mellett, hogy barátságot kötöttem néhány anyukával a meccseken. Nagyon sokféle témáról tudtam velük beszélgetni, ezt nagyon szeretem bennük. Nemrég szóba került, hogy az egyik anyukatársunk saját vállalkozást alapított, és igénybe vette a szekhelyszolgaltatas24.hu szolgáltatását. Ahogy erről beszélgettek, sok olyan dolog hangzott el, amiről fogalmam sem volt, hogy micsoda, az egyik ilyen volt például a fióktelep fogalma. Kérdeztem tőlük, hogy honnan ilyen tájékozottak, mert én nagyon butának éreztem magam. De megnyugtattak, hogy ne érezzem magam annak, ezeket az infókat ők is a szekhelyszolgaltatas24.hu oldaláról vették.

Elmondták, hogy három fogalmat kell egymástól elkülöníteni. Hogy mit jelent a székhely, a telephely és a fióktelep. Ezek a fogalmak nagyon fontosak az üzleti életben, ám a mindennapokban előfordul, hogy hibásan használjuk őket, ezért fontos ezt rendbe tenni. Egy felelős vállalkozónak mindenképp fontos feladata, hogy ezeknek a fogalmaknak a pontos jelentéséről tájékozódjon, hogy semmi ne akadályozza a sikeres üzleti tevékenységben.

A székhely az a helyszín, ahova a vállalkozás be van jelentve, ide fognak érkezni a levelek is, a legtöbbször ez a központi ügyintézés helye. A székhelyként kijelölt helyre ki kell tenni a székhelyet jelző cégtáblát, amivel kapcsolatban fontos, hogy a közterületről is jól láthatónak kell lennie. Ezt a hatóság szigorúan ellenőrzi. A következő fontos fogalom a telephely, ugyanis itt történik a tényleges tevékenység végzése, ami miatt a vállalkozás létrejött. Nem mindig van szükség külön telephelyre, ez függ sok mindentől, például a munkavégzés jellegétől is. Az alapító okiratban vagy a társasági szerződésben minden esetben fel kell tüntetni a telephelyek pontos címét akár egy van, akár több. A telephely nincs ugyanazon a címen, mint a székhely, viszont akadálya nincs, hogy egy településen legyen a kettő. Abban az esetben, ha a cég egy másik gyárat vagy irodát is fenntart, de az már egy másik településen van, akkor fióktelepnek minősül. Tehát a különböző település az egyetlen, amiben ez a két utóbbi fogalom különbözik. A lányok kimerítő magyarázatának köszönhetően, amit a szekhelyszolgaltatas24.hu – ról tudtak meg, már tudtam a fióktelep fogalmát is.

Mondta az egyik anyuka, hogy ő nagyon örül, hogy igénybe vette az előbb említett szolgáltatást. Hiszen sokkal jobban megkönnyíti az életét, neki megéri néhányezer forintot fizetni havonta. Ugyanis ez a szolgáltatás egyáltalán nem drága, fél évre 29 900 Ft a budapesti székhelyszolgáltatás. Cserébe az embernek nem kell fenntartania adminisztrációt, ebből következően irodát sem kell bérelni, ami nagy anyagi könnyebbséget jelent. Nem beszélve a rengeteg teherről, amit levesznek a vállunkról. Olyan lelkesedéssel beszélt az anyuka a székhelyszolgáltatásról, hogy szinte nekem is meghozta a kedvem egy vállalat létrehozásához. Persze tudom, hogy ez nem így megy, mindenesetre ki tudja, hogy ezek az infók mikor fognak majd jól jönni.

fióktelep fogalma