Anyukámnak minden jót, ha már van pénzem a fociból

Amerikai focistaként, már nehogy ne engedhessek meg magamnak bármit, amit szeretnék. Amerikában nőttem fel, és ott is élek, de azért nem felejtkeztem meg a családom otthon élő tagjairól. Sem édesanyámról, aki haza költözött néhány évvel ezelőtt, miután édesapám elvállt tőle (együtt költöztek ki).

Amikor haza költözött anyukám, nagyon sokat segítettem neki az régi-új otthona rendbe rakásában, hiszen, amióta a nagyszüleim elhunytak, már senki nem élt a szentendrei lakásunkban. Egyébként nagyon gyönyörű az a város, nem is csodálkozom rajta, hogy anyu haza kívánkozott. Szóval egy, két szezon közötti szünetet otthon töltöttem anyával és segítettem neki. Ezalatt értek fizikai segítséget is, de pénzbelit is. Nem felhányásból mondom ezt el, csak próbálom minél részletesebben elmesélni az egészet. Sok helyen, kívül és belül is, újra kellett vakolni a házat, meszelni meg természetesen mindenhol. Voltak bútorok, amiket kidobtunk, néhányat felújíttattunk egy asztalossal és ahhoz mérten készítettünk új bútorokat is. Természetesen anya ragaszkodott hozzá, úgyhogy a nappalin, a hálószobáján, a fürdőn és a konyhán kívül berendeztünk még két vendég szobát is az emeletre, hogy majd legyen ahova haza járjak, amikor családom lesz. A házhoz kis udvar is tartozik, ahova hintaszéket vásároltunk és virágmagokat anyának. De, mindeközben rettenetesen meleg volt, hiszen nyár volt. Ekkor jöttem rá, hogy ebből a házból hiányzik valami, ami Amerikában szinte mindennapos: a légkondicionáló.

Azonnal rákerestem arra, hogy klíma árak szereléssel hiszen ezt már nem tudtam volna én sem beszerelni, és rátaláltam az Intensa klímára. Többszörösen is megtetszett ez az oldal. Először is azért, mert egy olyan céggel működik együtt, akik az országon belül bárhol beszerelik a klímafelszerelés és bárhova el is járnak, hogy karban tartsák azt. Természetesen nagyon fontos a jó karbantartás, de azt anyukám nem csinálhatja. Aztán, azért is tetszett a dolog, mert előre ki tudtam számolni a weboldalukon, hogy körülbelül mennyit fog fogyasztani a berendezés, és elég kedvező ár jött ki. Ez a kedvező ár pedig annak tudható be, hogy olyan klímáról van szó, ami folyamatosan működik, és nem ki- és bekapcsolgat. A folyamatos működés teszi lehetővé azt, hogy soha ne kelljen 100%-osan működnie, amitől energiatakarékosabb, és amitől nem is olyan hangos, mint ki- bekapcsolós társai.

Aztán meg, nem is beszéltem arról, hogy olyan inverteres klímaberendezéseket árusítottak, amelyek nem csak hűtésre jók, de fűtéskiegészítésre és párátlanításra is. Mivel anyukám nem engedte, hogy új ablakokat vásároljak az épületre, ezért ez nagyon jól fog majd jönni neki. A régi ablakpárkányokat is újra festettük, de attól még ugyanolyan szelősök, és könnyen ki hűl tőlük a szoba. És mivel a házban fával lehet tüzelni, a pincében lévő kazánházban, és az melegíti ki a házat, azt kell tudni róla, hogy reggelre, az előbb említett ablakoknak köszönhetően télen mindig kihűl a ház. Így azonban, ha bizonyos fok alá csökken a hőmérséklet, beindul a klímaberendezés és fűteni kezd, amíg anya újból tüzet nem rak a kazánba. Ez igazi megnyugvás nekem, mert tudom, hogy soha nem kell majd szegénykének fagyoskodnia.

A szerelők egyébként nagyon készségesek voltak, türelmesen elmagyarázták anyának, hogy hogyan működik a gép, valamint, hogy ő hogyan tudja majd, csakis kívülről és csakis áramtalanítás után lepucolni azt. Én pedig nyár végén nyugodtan mehettem vissza Amerikába és készülhettem a meccseimre.