Ideg és fogtépő sport az amerikai foci

Egész kiskoromtól kezdve sportoltam. Sima, jól megszokott európai focival indultam, és azt űztem 16 éves koromig. Akkor tértem át a tojáslabda imádatára. Az amerikai focit nevezik a sportok királynőjének, és nem a nőiessége miatt. Ebben a sportágban tökéletesen keveredik a sakkra jellemző stratégiai küzdelem, az atlétika, és a birkózás. Ráadásul csapat sport révén jó kommunikáció és összhang kell. A brutális ütközések ellenére kevesen vannak tisztában vele, hogy statisztikailag biztonságosabb sport ez, mint a sima foci. Persze ott sokkal több a kisebb sérülés, míg a tengerentúlon játszott küzdelmek során ritkábban fordul elő egészségügyi probléma, viszont amikor találkozunk egyel, akkor az általában elég súlyos. A játékosok védelméről komoly protektorok gondoskodnak, ám még a vastag és szivacsos sisakok, és a boxban megszokott fogvédők ellenére is elrepül időnkét egy-két fog. Nézzük, mit tehetünk játékosként azért, hogy elkerüljük az ilyen helyzeteket, vagy ha már benne találjuk magunkat egy hasonlóban, akkor hogyan tudjuk megoldani őket olcsón és gyorsan.

Először is fontos, hogy megfelelő méretű sisakot használjunk. Ehhez még hozzá jön a tökéletes rögzítés is. Ezek azért fontosak, mert ha lötyög a fejünket védő protektor, akkor könnyen lerepülhet ütközés közben, ezzel pedig nagyban megnő az esélye a sérülésnek.

Fogvédő használata kötelező, bár gondolom ezt mondanom sem kell. A nélkül minden egyes ütközésnél meg lesz az esélye, hogy fogaink összeütődjenek, ami könnyen vezet ahhoz, hogy kitörik, vagy letörik valamelyik.

A szabályok tökéletes betartása mellett a száj ápolás is fontos szerepet tölthet be, ilyen helyzetekben. Elsősorban nem a büdös lehelet elkerülése végett. A jól ápolt fogsor, és íny ugyanis sokkal erősebb, jobban ellenáll a külső behatásoknak, így még egy esetleges sérülésnél is több esélyünk van, hogy fogvesztés nélkül megússzuk a dolgot.

A rendszeres fogorvosi vizsgálat is ajánlott, ha épp nem kötelez rá a csapat egyébként is. Ez azért is jó, mert ha nincs is semmi baja a fogainknak, rendszeresen kapunk visszajelzést az állapotukról, és a komolyabb betegségek is előbb kiderülhetnek, ami által elkerülhető, hogy később nagyobb baj legyen belőlük.

Nézzük azt, hogy mivel kell számolni, ha már megúszni nem tudtak a bajt. A fogpótlás lehetőségei nagyban kiszélesedtek mára, hála a fejlődő tudománynak. Ami nagyon fontos, hogy minél előbb rögzíteni kell a fogsort, mivel a hiány mellett lévő fogaink, a támaszték megszűnése miatt elkezdenek befelé dőlni, így egy idő után, már nem csak a kihullott fogat kell pótolni, hanem még fogszabályzó felkerülése is előfordulhat. Fiatal korban ez még egyszerűbben megoldható, de ahogy egyre idősebb az ember, úgy válik egyre drágábbá és macerásabbá ez a megoldás. Nyilván meccs utáni első dolgunk, hogy fertőtlenítsük a sérülést, és azonnal menjünk orvoshoz, aki már segít a folytatásban. Jó eséllyel kapunk egy implantátumot. Egy ilyen beültetés azonban nem olcsó mulatság, ezért lehet, hogy érdemes levédeni magunkat ilyen esetekre, valamilyen biztosítással.

Az amerikai foci tehát nem véletlenül a világ legnépszerűbb sportja (bár az európai emberek közül ezt sokan nem hiszik el), ugyan akkor nem is veszélytelen, érdemes felkészülni már jó előre a következményekre, hogy így csökkentsük kiadásainkat és a kezelésekkel járó kellemetlenségeket. Néhány fog elvesztése nem túl jó dolog, inkább más fajta hősies sérüléseket szerezzünk, ha már választhatunk.