Őszi előkészületek, és a kandalló építés

Most hogy végre lassan nem kell fűteni, indulhat majd a felújítás nálunk. Sok a teendő, így minden percet ki kell használni. Mindent addig kell megcsinálni, amíg újra nem kell fűteni.

A házunk

Két éve vásároltuk meg a házunkat. Már akkor is kicsi volt, mert két szoba volt, de amúgy is azzal a tervvel vásároltuk meg, hogy mindenképpen fogunk majd hozzá építeni. A tervek meg voltak fejben már csak meg kellett valósítani.

Az igazság az, hogy nem akartunk se túl nagyot, se túl kicsit, hiszen a gyerekek már nem annyira kidog-1210559_640csik, csak azért van szükség a hozzáépítésre, hogy legyen külön szobája mindenkinek, hiszen ahogy egyre nagyobbak, úgy igénylik azt egyre jobban. Miután én nem szerettem volna feladni a mi hálószobánkat, így ez volt a legcélszerűbb megoldás. Persze nem volt mindenre pénzünk, így egy kicsit várnia kellett a gyerekeknek a külön szobára.

Az építkezés

Azért az, ha valaki manapság szeretne építkezni, nem kis pénz. Persze nekünk sem volt rá elsőre, így gyűjteni kellett. Ezen az oldalon találtam sok hasznos cikket.

Amit lehetett félre tettem, és spóroltam mindenen. Most, hogy vége lesz a fűtési szezonnak, azt jelenti, hogy nekiállhatunk a hozzáépítésnek.

Az első lépés az lesz, hogy meg kell terveznünk mindent, és be kell hogy adjuk tervezésre. Az szerintem egy hónapig biztosan eltart majd, így a tavasz jó része eltelik, és a maradék fűtés is. Ha ez megvan, azzal kezdeni, hogy megcsináljuk az alapot, és felhúzzuk a falat. Hogy miért? Mert az egyik falat ki szeretnénk bontani, de azt csak akkor lehet, ha már a többi készen van. Az a fal amit éppen lebontani készülünk, jelenleg a nappali kellős közepén van, mennie kell mindenképp.

Persze nem csak abból áll egy hozzáépítés, hogy felhúzunk egy falat, és kész, annál egy kicsivel több. Megfelelő alap kell, de azt ki kell ásni, szigetelés, nyílászáró… sorolhatnám a költségeket. Aki már építkezett, az tudja, hogy nem kis pénzbe kerül. Persze mi könnyen vagyunk, hiszen a meglévőt akarjuk bővíteni, nem pedig egy teljesen új házat.

A fűtés korszerűsítése

Még az is megfordult a fejemben, hogy a nappaliba egy kandalló építéssel foglalkozó szakembert keressünk, az ott pont jó lenne, mert a ház közepe, és fűtene minden felé.

Nem tudom, hogy ez mennyire nehéz dolog, ehhez egyáltalán nem értek. Még jó, hogy a régi időben minden szobában volt kémény, így ezzel nem kell bajlódni. Ha sikerül beépíteni, akkor csak rá kell csatlakozni a kéményre. Azt is karban kell majd tartani, de majd valamikor az ősz folyamán jön majd a kémény seprő, és megoldja.