A jó öltözőbe klíma is kell

Aki sportolt már komolyan az tudja, hogy az öltözőknek sajátos éghajlati viszonyaik vannak. Hideg időben akár mennyit lehet fűteni, biztos, hogy bent is hideg lesz, míg melegben hót ziher, hogy megsülnek a sporttársak. Persze azért jár az ember mozogni, hogy az ilyen meg se kottyanjon neki, de azért mégis, bárki örülne egy összkomfortos öltözőnek. Én speciel amerikai focizom, ami egyébként sem egy kifizetődő szórakozás, sőt. Viszont vagyunk páran a csapatban, és meg is beszéltük, hogy összedobjuk a pénzt valamilyen hűtő-fűtő alkalmatosságra. Szerencsére volt a csapatban egy tag, akinek volt otthon hasonló így ő vázolta, mi az, ami nála már bevált.

Profi, szuper modern home klímával rendelkezett emberünk, de azt, hogy ez pontosan mit takar, azt egyikünk sem tudta. Többek szerint valami propelleres légkondi lehet, csak drágábban. Azonban akik ezt gondolták tévedtek. Csapattársunk állítása szerint a gép nagyjából 10 perc alatt képes volt elérni, hogy a lakásukban az a hőmérséklet uralkodjon, amit ő beállított. Ez azért elég komoly teljesítmény. Tekintetbe véve azonban, hogy nyáron milyen meleg volt náluk, ezzel szemben télen meg lehetett fagyni, nem csodálom, hogy befektettek egy ilyen gépbe.

A teljesítmény tehát megfelelt az öltözőnkbe, sőt, őszintén szólva túl is szárnyalta a szükséges szintet. Fontos azonban, hogy ez egyelőre csak a nyári melegek kezelésére adott választ, ami szerintem a kisebb probléma, mivel izzadni így is, úgy is fog az ember egy edzésen, viszont pont kellemetlen, ha ezután felhevülten, egy hűvös öltözőbe kell megérkeznie. Azonban a készülék erre is megoldást nyújt, mint kiderült. A beszámoló folytatása ugyanis pont arról szólt, hogy a klíma képes melegíteni is a levegőt, és ezt a tulajdonságát -15°C-ig képes megőrizni. Ráadásul, van olyan lehetőség is, hogy 8°C-on stabilizálja a levegőt, ezzel akadályozva meg a fagyási károk kialakulását. Ez nagyon jól jönne karácsony idejére, amikor egy, két hónapig senki nem jár az öltözőbe.

Már csak a matekon kellett gondolkodni. Egy ilyen gép fenntartása biztos nem olcsó mulatság. Azonban ebben is tévedtünk. Az elkapónk elmondása szerint ugyanis kifejezetten energiatakarékos gépről van szó, aminek a segítségével évente akár 30% energiafelhasználást is meg lehet spórolni. Ez elég szép teljesítmény.

Végül a klíma szerelés ár maradt az egyetlen információ, amivel nem rendelkeztünk. Az akciónk sikere hajszálon múlott, de kitartott. Az ár ugyanis meglepően olcsó volt. Persze bőven a százezres nagyságrend felett volt, de ha szétosztjuk a csapattagok között, akkor egy embernek így alig harmincezer forintot kellett bedobnia a közösbe.

Az irányítónk ekkor egy komoly problémával hozakodott elő. Kinél lesz a távirányító? Ez bizony jogos kérdés egy férfiakkal teli, tesztoszterontól telített öltözőben. Szerencsére azonban erre is volt megoldás. Az informátorunk elmondása szerint ugyanis a gép wifi segítségével saját okos eszközeinkről is működtethető. Wifi ugyan nincs az öltözőben, de mobilinternetet elég sokan megtudunk osztani, így ez a probléma is elhárul.

Az edzőnk azért még rákérdezett, hogy mennyire hangos az eszköz, mivel nem örülne neki, ha a háttérből jövő hangos búgás miatt nem tudná a kemény fejünkbe verni a taktikát. Őt is megnyugtatta társunk, elmondása szerint ugyanis szinte teljesen néma a gép működés közben is.

Az elmondottak alapján annyira megtetszett a masina, hogy elhatároztam otthonra is szerzek egyet belőle. Nálunk is van probléma nyáron is, télen is. Esténként például, ha nyáron nagyon meleg van, akkor nem nagyon tudok jól aludni, mivel vagy izzadok, vagy kinyitom az ablakot, amitől meg nejem őnagysága kap frászt, ugyanis bejönnek a bogarak és még az autók zaja is túl hangos. Bár el kell ismerni, hogy ebben azért igaza van. Egy ilyen klíma viszont megoldaná a problémát és ráadásul a ventilátor búgását sem kéne hallgatni, ráadásul teljesen fölöslegesen, mivel az a kis gép képtelen lehűteni a szobát.

Végül sajnos fentről letiltották a tervünket, ugyanis nem igazán akarták elhinni, hogy olcsón fenntartható lenne a gép, illetve helyet sem akartak neki biztosítani. További probléma volt még, hogy az épület áramellátását is akadályozhatta volna működés közben. Legalább is ezt mondták. Otthonra azért szereztem egyet és nem is bántam meg azóta sem.