A kedvenc sportom az aerobik, és ezentúl nem is kell sokat utaznom hozzá

Nagyon szeretek sportolni, de kizárólag csak űzni, a nézése egyáltalán nem érdekel. Persze az olimpiákon és a jelentősebb versenyeken mindig szurkolok a magyar versenyzőknek vagy csapatoknak, de magamtól biztos, hogy nem ülök le semmilyen meccset vagy sportversenyt nézni. Mindegyik csak addig érdekel, amíg én magam is csinálhatom. Ez alól kivételt képeznek a táncok, amik ugyebár a szemet is gyönyörködtetik. Nem tekintik bár hivatalosan sportnak a táncot, de ha a testmozgás szempontjából nézzük, nagyon is az. Az aerobikban és a zumbában például tökéletesen összemosódik a sportolás és a tánc élménye és pozitív hatásai. Egy barátnőm bátyja jégkorongozik és egyszer elvittek egy meccsre, amire elmentem már csak azért is, mert tudtam, hogy talán ez az egyetlen alkalom az életemben, amikor hokimeccsre látogatok, mert magatól úgyse fogok. Nem igazán élveztem persze, végigunatkoztam az egészet, de legalább adtam neki egy esélyt. Ugyanígy voltam egy focimeccsel pár évvel azelőtt, ahol a sulink egyik csapata játszott és csak nekik szurkolni mentünk ki.

Évek óta járok aerobikra, amivel az az egyetlen nyűgöm, hogy nagyjából egy órát kell hozzá utaznom. De megéri még így is, mert nagyon szeretem az oktatókat, a hangulatot, a helyet, teljesen a szívemhez nőtt. Nagyon szeretek ide járni, teljesen kikapcsol agyilag és rengeteg energiát szabadít fel. Nagyon jól esik kimozogni magamból a nap során felgyülemlett kognitív stresszt és érezni, hogy felszabadulok és erősödik a testem. Ez lett a kedvenc sportom, mert nagyon csajos, élvezetes, változatos és tökéletesen le tudom vezetni rajta az energiáimat, jó kis endorfinlöket. Az egyórás utat pedig tökéletesen fel tudom használni tanulásra vagy olvasásra, zenehallgatásra. Úgyhogy ezek mellett nem bánom a hosszú utazást.

Nemrég kaptam a jó hírt, hogy a szüleim találtak egy gyönyörű családi házat, ahova elköltözünk nemsoká. Tudniillik eladjuk a régi lakásunkat, megelégeltük a hangos szomszédokat, a panellakás hátrányait és hogy nincs annyi privát szféránk. A szüleim mindig is egy átmeneti megoldásként tekintettek a lakásra, tudták, hogy egyszer mindenképp kertes családi házba fogunk költözni. Eddig azonban a piszkos anyagiak nem engedték, de most kaptunk egy nagyon jó lehetőséget. A ház nagyon jó környéken van, van a közelben park és egy kis erdő is. Aminek pluszban nagyon nagyon örülök, hogy sokkal közelebb van a sportközponthoz, ahova aerobikozni járok, nagyjából 20 perc utazásra. Majd’ kibújtam a bőrömből örömömben, persze nem csak ezért, hanem mert az új ház teljesen megbabonázott. Elmentünk családostul megnézni és nagyon dekoratív, a kert is nagyon takaros, a szobák és a helyiségek sokkal tágasabbak, mint a régi lakásunkban.

A régi lakásra több vevő is akadt, végül kiválasztottak közülük egy középkorú párt a szüleim. Az utolsó lépés az volt, hogy készíttessünk egy energetikai tanúsítványt a lakás energetikai minőségéről. Ezzel tudjuk a vevőket hitelesen tájékoztatni a paraméterekről, és arról, hogy esetleg szorul-e felújításra a lakás valamelyik része, például a nyílászárók vagy a szigetelés. A lakás energetikai besorolása nem nyom olyan sokat a latban, mert csak akkor kell átadni a dokumentumot a vevőnek, amikor aláírjuk az adásvételi szerződést. Ekkor már ugyebár szinte biztos a vétel, a vevő úgyis mindent látott a lakásban a saját szemével, nem érheti nagy meglepetés. A jövőben viszont elképzelhető, hogy ez változni fog, amikor már az eladó lakás hirdetésében is fel kell tüntetni az energetikai osztályt. 12 kategória van, az AA++ a legjobb és a JJ a legrosszabb minősítés.

Mi a https://www.e-tanusitas.eu/ oldalt kerestük fel az energetikai tanúsítvány miatt, kitöltöttük az űrlapot, ezután felhívott minket a cég. Egyeztettünk a részletekről, az adatainkat megadták a területileg illetékes mérnök kollégájuknak. Vele a szüleim megbeszéltek egy időpontot a helyszíni felmérésre. Ekkor a mérnök leméri a szükséges elemeket a lakásban: a nyílászárókat és azok tájolását, a lehűlő felületeket, a padlót, a födémet, a melegvízelőállító rendszert és a fűtőrendszert. Az adatokat elküldi az https://www.e-tanusitas.eu/ cégnek, ahol a tapasztalt, összeszokott csapat elvégzi a számításokat és besorolják a lakást egy energetikai osztályba. A cég villámgyorsan dolgozik, ez a sokéves szakmai múltjuknak és a profizmusuknak köszönhető. Még hatékonyabbá és gördülékenyebbé tehetjük a mérnök munkáját, ha előkészítünk annyi dokumentumot és információt a lakásról, amennyi csak a rendelkezésünkre áll: az ingatlan helyrajzi számára feltétlenül szükség van, ezt az adásvételi szerződésen vagy a tulajdoni lapon találjuk meg. Ezen kívül hasznos, ha találunk építészeti tervdokumentációt, például alaprajzot vagy műszaki leírást.

A https://www.e-tanusitas.eu/ oldalon egyébként minden hasznos információt megtalálunk egy helyen, a honlapjuk nagyon átlátható és informatív. Itt mindent megtudhatunk az energetikai tanúsítvány fontosságáról és menetéről. A cég alapvető erényként tekint a gyors és rugalmas munkavégzésre, akár a késő esti órákban és hétvégén is dolgoznak. A gyorsaságért nem számolnak fel sürgősségi felárat, mert náluk ez a természetes. A dokumentumot már másnap elküldik futárszolgálattal vagy választhatunk elektronikus kézbesítést is, amivel környezetbarátabbak vagyunk. Van lehetőség arra is, hogy a dokumentum hitelesített azonosítóját megkapjuk 6-12 órán belül SMS-ben, ha nagyon sürgősen szükségünk van rá. Mi is már másnap megkaptuk a tanúsítványt elektronikusan, és így 500 forint kedvezményt is kaptunk rá. Van még egy-két plusz, amiben részesülhetünk, ha a https://www.e-tanusitas.eu/-nél készíttetjük el a tanúsítványt. Az egyik ilyen, hogy egy 4000 Forint értékű Ingatlan Kisokost is kapunk ajándékba, ami nagyon sok hasznos háztartási, takarékossági, fogyasztási tippet ad. A másik ilyen, hogy minden héten kisorsolnak egy páros Cinema City mozijegyet, amit az ország bármelyik Cinema City-jében fel lehet használni.

A szüleim teljesen elégedettek voltak a cég munkájával. Nagyon gyorsan, és ennek ellenére mégis nagyon precízen és alaposan dolgoztak. Látszik, hogy mennyire ügyfélközpontúak. Nagyon sok referenciával rendelkeznek, a honlapon el is tudunk olvasni sok elégedett véleményt az ügyfeleiktől. A munkáikra 100% elégedettségi garanciát vállalnak, azaz ha nem elégedett az ügyfél, kérdés nélkül visszafizetik a tanúsítvány díját. Az energetikai tanúsítvány díjáról számlát is adtak, ezzel kevesebb lesz az eladott lakás után fizetendő SZJA. Kész van minden papírmunka. Most már csak be kell költözni az új házba. A költözés minden nehézsége ellenére nagyon várjuk. A régi lakást végre eladtuk, már csak a pakolás vár ránk, de azt is minél hamarabb le akarjuk tudni, az adrenalin hajt minket. Örülök, hogy ezentúl majdnem háromnegyed órát megspórolok az edzésre való utazáson, még ha ki is tudtam használni azt az időt is, így azért mégis jobb lesz, hogy azt a kétszer negyven percet otthon tudom tanulással vagy pihenéssel tölteni, mint hogy a zötykölődő, hangos villamoson.